Lansarea documentației tehnice pentru centura ocolitoare a localității Biharia

Primarul Ilie Bolojan, alături de primarul comunei Biharia, Nagy Gizella, au anunțat ieri, 9 August, stadiul proiectului la drumul de legătură centura Oradea – autostrada Transilvania și lansarea procedurii de achiziție publică a elaborării documentației tehnice pentru centura ocolitoare a localității Biharia. La conferință a participat și Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea.

Dacă totul merge bine, anul viitor, odată cu începerea lucrărilor la autostrada Transilvania, vor începe și lucrarea pentru legătura nodului rutier Oradea, în așa fel încât să se finalizeze în paralel, și circulația în zonă să fie mult ușurată.

Legat de necesitatea realizării centurii ocolitoare a comunei Biharia, Nagy Gizella a prezentat pe scurt condițiile actuale în ceea ce privește circulația rutieră în Biharia.

Comuna este străbătută de DN19 pe o lungime de 4 kilometri, iar realizarea acestui proiect este o oportunitate pentru comuna Biharia, pentru a îmbunătăți viața locuitorilor comunei prin eliminarea traficului greu din localitate.

La momentul de față, prin localitate trec zilnic 12.000-24.000 autovehicule.

Centura ocolitoare a localității Biharia reprezintă o alternativă la DN 19 Oradea-Satu Mare, degrevând comuna Biharia de congestionarea traficului în interiorul localității.

Lungimea drumului de centură propus este de aproximativ 5,56 km, având punctul de intrare și ieșire a centurii în DN 19 Oradea – Satu Mare.

Drumul propus va ocoli localitatea Biharia prin partea sa estică, pe un traseu parțial paralel cu traseul drumului național DN 19, pe direcția nord – sud.

Se va prevedea o platformă de drum de cel puțin 10,00 m, cu benzi de încadrare de minim 75 cm. Lățimea benzilor de circulație va fi de 7,00m (2 x 3,50 m).

Traseul drumului va fi însoțit de o pistă de biciclete cu două sensuri de mers, cu lățimea de 3,00 m, scoasă în afara platformei drumului, de care este despărțită de șantul lateral al drumului.

Valoarea lucrărilor va fi de aproximativ 5 milioane de euro, plus TVA, la care se vor adăuga sumele necesare exproprierii terenurilor.

Cele 3 intersecții ale drumului de centură cu drumurile naționale (intersecția de început cu DN19, dinspre Oradea, intersecția cu DN19E dinspre Cauaceu și intersecția de sfârșit cu DN19 spre Satu Nou) se vor amenaja ca intersecții giratorii de mărime medie, cu raza insulei centrale de 15,00 m.

Pe toată lungimea sa, drumul de centură va fi iluminat printr-o rețea de iluminat public, dotată cu becuri LED. Stâlpii vor fi dotați cu câte două console și două corpuri de iluminat: un corp pentru iluminarea drumului și un corp pentru iluminarea pistei de biciclete.

Andrei Marcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *