A Szent László Napok meghívottai

Idén június 18 és 24 között zajlik a Szent László Napok nevű rendezvénysorozat.

Az idei Szent László Napokat csúcsra járató június 22–24-ei hétvége péntek esti sztárzenekara nem más lesz, mint a Magna Cum Laude, akik 21 órakor csapnak a húrok közé az immár hagyományosan a várban felállított nagyszínpadon.

A szombat esti nagykoncert egy nagy visszatérőé, ismét velünk lesz Rúzsa Magdi, aki már az első Szent László Napokon hatalmas tömeget vonzott a Rhédey-kertbe.

Vasárnap este 21 órakor pedig örökzöld slágerekkel vár mindenkit Fenyő Miklós és csapata, a Fenyő Gyöngye zenekar, a Csacska Macska vokál és a Jampi Angyalok táncosai.

Több fellépés is lesz a vár nyári színházában: szerdán sanzonest várja az érdeklődőket, pénteken a Szigligeti Színészzenekar, majd Andy Roll, vagyis Dutka András csap a húrok közé, szombaton a Corvina Consort együttes régizene koncertjére ülhetünk be a vártemplomba, utána pedig a 100 Folk Celsius szórakoztat kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tavalyhoz hasonlóan idén is lesz sok-sok humor, Felméri Péter és Benedek Zalán is stand-up előadással érkezik a Szent László Napokra.

Idén talán még az előző éveknél is hangsúlyosabban megjelenik az események sorában a hagyományőrzés, és újdonságképpen több lovas program is gazdagítja a Szent László Napokat – jelentette be Zatykó Gyula.

Lesz lovagi torna, lovas kaszkadőr show a Győri Ördöglovasokkal, a Deus Vult Egyesület csatajelenetekkel, lovas, harci bemutatókkal készül, lesz ugyanakkor íjászoktatás hagyományőrző íjakkal, és számos más, a középkori hangulatot megidéző rendezvény.

Az idei Szent László Napok egy fogathajtó versenynek is otthont biztosít és a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek köszönhetően több programpont is megidézi Mátyás királyt.
 
A Szent László Napok nulladik napján, vagyis június 17-én vasárnap szervezik meg a Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül elnevezésű biciklitúrát, amelyre idén is egyaránt várnak kicsiket és nagyokat, hogy az esemény „családi örömbringázás” legyen. Kuriózumként Nagy József Barna emlékeztetett, tavaly egy ötéves gyerek is végigtekerte a távot.

Másnap, vagyis június 18-án hétfőn, a húsz éve éppen Nagyváradon elhunyt László Gyula régész-történész előtti főhajtásként emlékkonferenciát tartanak. 19-én, kedden pedig tíz év után visszatér Váradra a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház, a társulat TIZENNYOLC című előadását hozza magával.

Június 23-án szombaton – annak apropóján, hogy idén Aranycsapat-emlékév is van – ifjúsági labdarúgó-tornával emlékeznek a nagy elődökre.

Június 18-án, hétfőn ötvényi huzavona után sikerül felavatni gróf Rhédey Lajos szobrát Nagyváradon. A gróf – mint ismeretes – a város jeles mecénása volt, többek között saját nagy kertjét is a városnak adományozta. A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak is. A fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, majd civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzekből kiöntette a büsztöt, ami immár hamarosan a Rhédey-kert egyik ékessége lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük